Setske Mostaert – vocal coaching

“Techniek en gevoel heet zingen” één van de uitspraken die Setske Mostaert kenmerken. Setske richt zich niet alleen op de techniek maar vooral de combinatie van zangtechniek en gevoel is een belangrijk onderdeel bij haar lessen.

De lijst van Nederlandse sterren, of het nu musical, klassiek, popmuziek of jazzmuziek betreft is bijna onuitputtelijk. En niet de minste namen uit de Nederlandse muziekwereld zochten hun steun bij haar. Op dit moment adviseert en studeert ze met bijvoorbeeld Karin Bloemen, Hind, Iris Kroes, Ellen ten Damme, Freek de Jonge maar ook jong talent en voormalig junior songfestival kandidaat Daniel Dojčinović.

Maar ook artiesten als Trijntje Oosterhuis, Ilse de Lange, Xander de Buisonjé, Angela Groothuizen, Gerard Joling, Hans Klok, Carise van Houten, Gordon en nog vele anderen vonden de afgelopen decennia de weg naar Setske Mostaert.

Starmaker

Setske was een van de eerste zangcoaches die zichtbaar in beeld betrokken was bij een TV talentenjacht. Haar bijdrage aan het programma Starmaker (2001 uitgezonden bij Yorin) zorgde mede door haar coaching techniek dat de single “Damn I Think I Love You” een nummer één hit scoorde. Ze was nauw betrokken bij de groep K-otic.

Setske haar talent wordt voor diverse (tv) programma’s ingezet. Zo is ze regelmatig namens Nederland één van de juryleden van het Eurovisie Songfestival voor de NOS en AVRO/TROS. Ze werkt samen met Karin Bloemen aan de ontwikkeling van de jonge zangtalenten van het cultuur en jong talentenprogramma van de ABN/AMRO waarbij de eindpresentatie jaarlijks op de Amsterdamse Uitmarkt te zien is.

Op het gebied van zang coaching heeft Setske een geheel eigen methode ontwikkeld die veel verder gaat dan ademsteun en toon houden. Van binnenuit de emotie weet Setske het uiterste te halen uit het zingen en leert ze haar studenten om de connectie te maken tussen de emotie, het gevoel en de uiteindelijke zangprestatie.

Zang coaching houdt niet op bij de voordeur vindt Mostaert. Tijdens live optredens, studio- en televisieopnamen maar ook op tournee is Setske vaak aanwezig bij de optredens van haar studenten. De persoonlijke ondersteuning en coaching geeft haar studenten het vertrouwen om het uiterste te halen uit hun optreden. Deze persoonlijke touch is één van de vele krachtige kenmerken van Setske; persoonlijk en intensief.

Opleiding

Setske Mostaert heeft gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium bij Margreet Honig en vervolgde diverse aanvullende studies en is afgestudeerd als sopraan en is begonnen bij altzangeres Rijkje Wolleswinkel, Ank Reijnders en de Belgische docente Lucy Frateur.

Voordat Setske haar naam als zangcoach vestigde had ze zelf een succesvolle carrière achter de rug. Setske was werkzaam voor een aantal klassieke ensembles met optredens in binnen- en buitenland waaronder The Academy of The Begijnhof, Chapel Royal Paris en Collegium Vocale Gent. Daarna gaf ze zelf les aan het Conservatorium van Amsterdam, afdeling Jazz.

Setske Mostaert
Zangdocente en -coach