Fanfare Korps Nationale Reserve

De Fanfare Korps Nationale Reserve is een energiek en professioneel orkest.

De musici van de Fanfare Korps Nationale Reserve hebben naast de functie van militair muzikant ook vaak een andere baan of functie. Hierdoor is het mogelijk het beste van twee werelden te combineren.

De Fanfare Korps Nationale Reserve bestaat uit ruim 50 musici met een gedegen muzikale opleiding. Het orkest speelt regelmatig militaire muziek bij de ceremoniële gebeurtenissen voor het Ministerie van Defensie. Verder treedt het orkest op bij staatsaangelegenheden en tijdens activiteiten van het Korps Nationale Reserve.

Opgericht in 1986.

De FKNR werd in 1986 opgericht als tamboerkorps. Dit werd later uitgebreid naar een drumfanfare en daarna omgevormd tot een fanfareorkest. De thuisbasis is de Bernhardkazerne in Amersfoort.

De militaire muziek was lange tijd een communicatiemiddel op de kazerne en op het slagveld. Het Signaal Taptoe is daar een bekend voorbeeld van. Marsmuziek hielp militairen vooruit tijdens lange marsen naar het slagveld. Het geluid van grote trommen en bekkens gaf strijders meer moed en intimideerde de tegenstanders.

Niet alleen als groot fanfareorkest, maar op vele andere manieren zijn de FKNR-musici inzetbaar. Zo spelen gelegenheidsensembles vooral tijdens kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten. De koperensembles treden onder meer op bij herdenkingen en begrafenissen.

Het combo van de FKNR bestaat uit zes muzikanten en brengt populaire muziek uit allerlei genres. Dit combo speelt tijdens officiële recepties en diners binnen de Defensieorganisatie. Binnen de FKNR is voor speciale projecten een Egerländer Kapel samengesteld.

De Fanfare Korps Nationale Reserve is jaarlijks zichtbaar tijdens zeer verschillende bijeenkomsten.

Zo wordt het orkest ingezet bij concerten, beëdigingen, commando-overdrachten, diploma- en medaille-uitreikingen, recepties, prijsuitreikingen, flashmobs, promotionele activiteiten en taptoes. Belangrijke jaarlijks terugkerende optredens zijn die tijdens Prinsjesdag, het defilé in Den Haag ter gelegenheid van de Nationale Veteranendag en de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse.